
PREPARARE
45min

PORTII
4 portii

DIFICULTATE
redusa
Am folosit
- sparanghel (cantarit dupa indepartarea extremitatilor lemnoase) 400gr
- zuchinni 400gr
- ceapa alba 150gr
- cartofi albi 250gr
- ulei de masline 30ml
- smantana pentru gatit 100ml
- unt 20gr
- fond de legume 1.3litri
- piper proaspat macinat 2gr
Valori nutritionale - Per portie
280kcal kcal
6 gr
12 gr
24 gr
5 gr
Preparare
-
Sparanghelul se spala si i se inlatura partile lemnoase dinspre radacina. Se opareste 2 minute in supa de legume ( sau apa cu sarec si adaus de legume deshidratate) apoi se strecoara si se raceste in apa cu gheata.
Se taie in bucati de 1cm si se pastreaza cateva varfuri pentru decor.
Se pastreaza la cald supa pentru etapa urmatoare -
Zuchinni se spala bine si se taie cuburi mari
Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi apoi se pastreaza in apa ca sa nu se oxideze
Ceapa se curata si se taie pestisori (a la julienne, fasii subtiri) -
In oala se adauga uleiul si cand se incige adaugam ceapa.
Calim ceapa 30 de secunde apoi se fierbe inabusit adaugand 100 ml de supa.
Se adauga sparanghelul si se mai inabuse impreuna 1 minut -
Se adauga cartofii si se mai fierb impreuna 15 minute la foc mic cu capacul pus pe oala.
-
Se adauga zuchinni si se mai fierb impreuna 10 minute. Se asezoneaza cu piper proaspat macinat.
-
Se pune supa in blender si se adauga smantana lichida si la viteza maxima se blenduieste pana ajunge la consistenta dorita. Se potriveste de sare.
Se adauga untul RECE si se mai blenduieste 1 minut. (Untul adaugat rece sporeste cremozitatea oricarui preparat. Sosuri, creme sau paste) -
Se serveste calda cu decor de muguri de sparanghel si ulei de masline. Si fulgi de chilly sau piper proaspat macinat (dupa preferinte)
Si ca la orice supa-crema, CRUTOANE.
Am ales pentru azi un cruton din paine integrala cu pasta de branza natur.
Lastarii de sparanghel au o multime de beneficii pentru sanatate, asa ca trebuie sa faca parte din alimentatia noastra. In vremurile antice, se folosea sparanghelul pentru efectele sale afrodisiace, insa timpul a scos la iveala nenumarate alte beneficii ale acestuia.
Sparanghelul este bogat in vitamina K si acid folic, precum si in continutul de vitamina C, beta-caroten, vitamina E, zinc si seleniu.
Sparanghelul este sarac in calorii si bogat in fibre. Este un bun diuretic si ajuta la curatarea richinchilor. Ajuta nu doar la eliminarea lichidelor din organism , ajuta la eliminarea excesului de sare din organism si previne astfel aparitia pietrelor la rinichi.
Uleiul de măsline extra virgin constituie principala sursă de grăsimi din dieta mediteraneană. Pentru că este un produs obţinut fără căldură si fără rafinare industrială, toţi antioxidanţii si vitaminele din fructele rămân intacte. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii ce urmeaza o dietă mediteraneană trăiesc o viață lungă și sănătoasă.