PORTII
1 portie
DIFICULTATE
redusa
Corpul uman are nevoie de hrana de calitate (nutritie corespunzatoare, din punct de vedere al macro si micronutrientilor), odihna (pentru a putea desfasura procesele reparatorii si constructive) si nu in ultimul rand APA.
Apa este un mediu necesar desfasurarii tuturor proceselor biologice in organism. Are un rol structural (face parte din compozitia organelor) dar si functional (ajuta la trasmiterea informatiilor si a nutrientilor) Creierul contine 75% apa, plamanii 80%, inima 79%, sangele 83% si muschii 75%. Chiar si oasele contin 22% apa. Vreau sa acordam mare atentie hidratarii, astfel reusim sa functionam la capacitate maxima.
Cata apa bem?
Cunoastem cu totii indemnul de la tv “pentru sanatatea dumneavoastra consumati minim 2 litri de apa” Este cel corect!
Pentru ca la urmatoul spot publicitar auzim “pentru sanatatea dumneavoastra consumati minim 2 litri de lichide”
Suntem 70% apa nu lichide” Unii considera si sucurile carbogazoase tot lichide insa nu ajuta deloc la hidratare.
Atentie la consumul de cafea si alcool (chiar daca o bere rece ne “racoreste” in cele din urma ne deshidrateaza) ! Vom suplimenta cantitatea de apa!
Aportul zilnic necesar de apa este intre 30-40ml apa/kilogramcorp in functie de sezon si mediul inconjurator (vara avem nevoie de un aport crescut de lichide, iarna mai putin, daca lucram intr-un mediu cu temperaturi extreme asemenea ) acu exceptia contraindicatiilor de ordin medical. Acest necesar se refera la consumul de apa sau ceaiuri neindulcite.
Ca supliment putem include in alimentatie legume si fructe cu un continut ridicat de apa. In plus de asta organismul primeste o doza de vitamine, saruri minerale si aminoacizi.
Iata cateva exemple:
- castravetetii 96% apa (devenit celebru in sceneta lui I.L.Caragiale, pentru o doza de bucurie va invit sa o urmariti aici: https://www.youtube.com/watch?v=fSpKDbNWmNs )
- spanac sau ardei gras 92% Atentie sa nu gatiti prea mult spanacul pentru a beneficia de toate valentele sale nutritive
- telina si ridichi 95%
- grepfruit si capsuni 90% (grepfruit-ul sprijina procesele de slabire prin stimularea ficatului, accelerarea proceselor de slabire, reducerea colesterolului)
- pepene verde 92%
- prune si afine 85%
- zmeura 87%
- broccoli 91%
- morcovi 87%
Nu in ultimul rand supele si ciorbele cu sau fara carne cu legume adaugate ori sursa de carbohidrati (orez, paste, galuste) vin pe langa aportul hidric cu un plus de vitamine hidrosolubile sau liposolubile care in urma procesului de fierbere extractive a legumelor, carnurilor, aduc plus de savoare, culoare si chiar collagen (atunci cand folosim oase la fondul de supa) Pentru partea de supe/ciorbe/supe crema insist pe adaugarea de verdeata (patrunjel verde, marar, leustean) doar in momentul servirii pentru ca vitamina C se distruge la fierbere, Adaugam doar la final ca sa ne bucuram de toate pentru sanitate!
Apa plata? Apa minerala? Apa cu lamaie?
Putem consuma orice tip de apa, atata timp cat nu avem contraindicatii de natura medicala referitoare la apa minerala sau cea cu lamaie. Un pahar de apa la temperature camera cu suc de lamiae, ori doar apa plata consumat la trezire functioneaza ca un dus intern, trezeste la viata organele interne dupa cele 8 ore de somn (sau cate or fi in functie de programul individual). Puteti alterna cu un pahar de apa cu aloe vera.
Cand bem apa?
Ori de cate ori ne este sete! Chiar si cand ne incearca foamea este recomandat sa bem un pahar de apa! De ce? Pentru ca de multe ori corpul ne transmite semnale pe care nu le putem traduce! Bem un pahar de apa si daca senzatia de foame persista, o sa mancam la ora potrivita! Important e sa nu sarim peste mese sau gustari!
Bem apa in timpul mesei? Dar inainte cu cate ore? Dar dupa?
Ei aici se impart parerile. Se spune ca nu este bine sa bem apa cu mai putin de 30 de minute inainte de masa pentru a nu dilua sucurile gastrice. Alte opinii spun ca e bine sa bem apa inainte de masa pt ca astfel mancam mai putin. Eu zic sa incepem masa cu o salata de cruditati si cu siguranta vom manca mai putin. Francezii incep masa cu salatele J
In timpul mesei mancam, nu bem apa rece.
Imediat dupa masa daca vom bea apa rece avem toate sansele sa oferim un soc termic bolului alimentar, soc care cu siguranta va ingreuna digestia. Haideti atunci sa adoptam obiceiul chinezilor care ori lasa supa la urma (ca felul doi) ori beau un ceai dupa masa. Folositi cu incredere ceai verde (Camelia Sinensis! nu ceai in cutie verde care e un laxativ), musetel, menta, ghimbir, chimen, papadie, chiar si anghinare care are rolul de a stimula productia de bila)
Va invit sa beti un pahar de apa inainte de culcare! Sau intainte de a intra la dus! Normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul de atac cerebral.
Va recomand sa faceti alegeri intelepte! Le faceti pentru voi! Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!
Sa va fie de folos!
sursa foto internet