Lipidele, cunoscute in limbajul obisnuit sub numele de grasimi, reprezinta o sursa concentrata de energie (9.3 kcal generate per 1 gram lipide). Au si rol plastic, intrand in structura peretilor celulari si a unor hormoni. Un alt rol al lipidelor este acela de transportator al vitaminelor liposolubile (A, D, E si K)
Grasimile au un rol important si in gastronomie, contribuie la gustul placut al hranei si la persistenta senzatiei de satietate. Grasimile se intalnesc atat in regnul animal cat si in plante.
Grasimile constituie pentru organismul uman si o rezerva de energie. Orice calorii ingerate in exces provenind din glucide si lipide se vor stoca sub forma de tesut adipos. Stratul de grasime in exces depozitat in zona abdominala duce la riscuri grave pentru sanatate. Stratul de grasime depus subcutanat are un impact major asupra formelor corpului.
Exista 3 mari categorii de grasimi:
Grasimile saturate – din surse animale cum ar fi carnea, lactatele si ouale. Sunt o gramada de opinii pro si contra acestora, daca sunt sau nu daunatoare. Ouale de exemplu contin colina, un precursor al lecitinei atat de utila activitatii cerebrale, insa aceasta se distruge la gatirea galbenusului, de accea se recomanda consumul oualor cu galbenusul moale (ideal oua posate sau fierte in coaja)
Grasimile trans – prezente in produsele prelucrate industrial, cu scopul de a prelungi durata acestora, margarina (chiar daca e „imbogatita” cu vitamine sau cu „gust de unt” tot nerecomandata este) De evitat pe cat posibil. Invatati sa cititi etichetele produselor.
Grasimile nesaturate – in general de provenienta vegetala – aici includem grasimi mononesaturate (avocado, masline, nuci) – grasimi polinesaturate (uleiul de susan) si acizii grasi Omega 3 (pesti precum somon, ton alb, pastrav, alge marine, ulei de rapita, ulei de soia, nuci, migdale, seminte de in, floarea soarelui, dovleac, fistic – de retinut ca uleiul de in si uleiul de nuci au cel mai ridicat continut de Omega 3)
Alegeti uleiuri presate la rece, adaugate la finalul prepararii termice sau in salate.
Uleiuri presate la rece produse in Romania folosesc de la Luna Solai – ii gasiti aici: https://www.lunasolai.ro/
Ulei de masline va recomand de la Zaliari Olive Oil – ii gasiti pe pagina lor de Facebook https://www.facebook.com/Zaliari-Olive-Oil-2095044310614794/
Conform zicalei „nici o masa fara peste” alegeti sa aveti in meniu de 3 ori pe saptamana peste (poate fi si o salata in care sa adaugati o conserva de sardine in ulei (nu in diverse alte combinatii de sosuri = grasimi trans) nu neaparat somon) Invatati sa va hraniti cu alge marine sau sa faceti salate ori adaugati la supe. Eu personal cumpar sardine in ulei si dupa ce le scurg adaug suc de rosii sau mustar daca imi doresc un gust mai special.
Consumati zilnic nuci sau seminte neprajite sau sarate la gustarea de la ora 16. Ideal sa le hidratati cateva ore intr-un recipient de sticla in apa filtrata. Adaugati la gustari sau in preparate ori dressing de salate unturi de nuci. Atentie insa la ce folositi pentru ca multe au zahar adaugat si alte uleiuri!
Eu folosesc unturile produse de catre prietenii mei de la Sweeteria. Le gasiti aici https://sweeteria.com.ro/
Nuca de cocos am lasat-o pentru final. In cartea sa „Superalimentele” David Avocado Wolfe ii rezerva un intreg capitor. Desi este foarte calorica, nuca de cocos, uleiul de nuca de cocos contine grasimi „speciale” care au ca efect atat ridicarea nivelului energetic al organismului, cat si stimularea eliminarii kilogramelor in plus. Se datoreaza unui lant mediu de trigliceride care provoaca corpul sa foloseasca si propria grasime pentru a produce energie. Repet insa nu tot ce este bun, consumat in exces este folositor.
Nu am uitat nici de slanina. Veti spune ca bunicii nostri au consumat slanina si au trait 100 de ani. Nu putem compara stilul lor de viata si mai ales de activitate fizica cu cel de acuma. Cand alergam dupa cumparaturi si oferte la mall , nu alergam dupa vanat. Cand ne aplecam la magazin dupa morcovi, nu ne aplecam sa ii plivim, si asa mai departe.
Consumati, cu moderatie grasimi datorita aportului caloric crescut.
Pastrati in orice lucru dreapta masura!
Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!
Sursa foto helpguard.org
4 comentarii
Foarte bun articolul și din care am de învățat! Pe înțelesul tuturor. Mulțumesc din suflet!
Buna as vrea sa slăbesc si nu stiu cum am incercat dieta si aiurea dai câteva kg si dupa le iei inapoi .am doi copii nu prea am timp de sport .Locuiesc în spania ma puteti ajuta?
Am invatat „sa traiesc’ altfel de curand. iti multumesc pentru ca „impartasesti” cu mine ceea ce ai invatat.
Mulțumesc frumos pentru informații. Un articol foarte bun. 😉🤗