Cuisoarele sunt folosite in bucatarie din timpuri stravechi, au fost descoperite intr-un sit arheologic din Mesopotamia (intr-o bucatarie datand in jurul anilor 1700 I.C.) In China sunt mentionate in anii 220 I.C. Erau folosite impotriva durerilor dentare si ca antiseptic in timpul cruciadelor.
Proprietati si indicatii:
- proprietati antiinfectioase
- puternic efect antibacterian cu spectru larg
- antifungic si antiparazitar
- sunt indicate contra infectiilor dentare. ORL si respiratorii
- impiedica racirea extremitatilor, favorizeaza expectoratia
- sunt un stimulant general si neurotonic, avand efect asupra asteniei
- sunt folosite contra durerilor articulare, cefalee
- au proprietati digestive, sunt utile in digestia dificila, greata matinala, constipatie si balonari (creste peristaltismul)
- stimuleaza secretiile biliare
Sunt contraindicate in cazul ulcerelor la stomac, colon iritabil, colita sau hemoroizi.
In medicina traditionala chineza, ceaiul de cuisoare este utilizat pentru cresterea libidoului. In ayurveda sunt folosite pentru stimularea constientei, prin actiunea asupra chakrei inimii.
Uleiul esential de cuisoare are multiple utilizari, de la ameliorarea infectiilor dentare pana la protectia impotriva tantarilor dar si in component anumitor parfumuri le da o tenta de garoafa (garoafa contine eugenol, asemenea cuisoarelor) Nu se foloseste insa niciodata in stare pura! Se dilueaza cu un ulei neutru (ulei de migdale) pentru ca este prea iritant pentru piele!
Eu folosesc pe post de “guma de mestecat” cuisoarele, mestec dupa fiecare masa sau ori de cate ori am ocazia cuisoare. Poate stiti deja gluma mea ca mirosul de ceapa trece cu usturoi iar cel de usturoi cu timpul. Ei bine, mestecand cuisoare beneficiem de o respiratie proaspata!
In bucatarie sunt folosite in special la ciocolata, compoturi de fructe, prajituri sau tarte cu mere sau alte fructe acrisoare, varza rosie, etc.
In bucataria traditionala franceza se utilizeaza un amestec de 4 condimente, reteta acestuia fiind fixata in secoul XIX. Avem nevoie de 2.5 lingurite de nucsoara rasa, 1-2 lingurite cuisoare, 1,5 lingurita boabe de piper alb si 2 lingurite de pulbere de ghimbir. Nucsoara razuita se incorporeaza cu piperul macinat, pulberea de ghimbir si cuisoarele pisate. Se foloseste la carne inabusita, tocana, piftie sau vin fiert.
Daca tot am pomenit de amestecuri de condiment, musai vreau sa va aduc in atentie celebrul mix de 5 arome din bucataria chineza. Cina este cunoscuta ca fiind tara marilor maestri ai condimentelor.
Pentru acest mix de 5 arome avem nevoie de 3 stele de anason stelat, 2 linguri piper Szechuan (se gaseste la magazinele cu condimente orientale, se poate inlocui cu 1 lingura de anason macinat plus o lingura ienibahar), 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingura cuisoare intregi, 1 baton de scortisoara de 7,5 cm. Se rasnesc impreuna toate ingredientele pana se obtine o pulbere fina si se pastreaza in recipient ermetic.
Sa va fie de folos!