Ce sunt caloriile? Pentru unele persoane, caloriile sunt acele entitati care stramteaza in timpul noptii hainele din dulapuri.
Auzim de multe ori, mananca atatea calorii si te vei simti bine. Sau vei slabi. Sau tine regim de 1000 de calorii ca sa slabesti.
Ani la rand am baut ceai de cozi de cirese in perioada festivalului berii..ca sa elimin excesul de apa. Supa de varza…dar mancam tone de chipsuri si alune tot la festivalul berii.
Insa nu toate caloriile se nasc egale. Si mai ales conteaza din ce sursa provin acele calorii si ce ofera ele organismului.
O sa incep cu proteinele. Au aport caloric de 4.1 calorii pe gram. Proteinele au un rol structural, de constructie de masa musculara. O masa musculara dezvoltata (nu e musai corp de culturist) va arde mai multe calorii in repaus. Proteinele le putem procura din surse animale sau vegetale. Unii spun ca doar mancand carne putem face muschi. Insa cele mai mari mamifere de pe planteta noastra sunt mancatoare de iarba. Nu spun sa mancam iarba insa exista o multitudine de surse de proteine vegetale: fasole, naut, bob, soia. Apar alte pareri: doar proteinele din surse animale sunt proteine complete. Doar ele contin aminoacizii esentiali (aminoacizi pe care corpul uman nu ii poate sintetiza) Insa combinand orez cu fasole gasim toti acei aminoacizi ca si in carne. Plus ca nu e nevoie sa ii consumam la aceeasi masa pentru ca procesele de regenerare si reconstructie se fac in timpul somnului. Rezumat proteinele se transforma in muschi.
Carbohidratii. Sunt folositi ca sursa de energie de catre organism. Aport caloric de 4.1 calorii pe gram. Exista aici doua categorii: carbohidrati simpli si complecsi. Cei simpli sunt de tipul zaharurilor rafinate cu digestie rapida (zahar, glucoza, fructoza, sucuri, paine alba, orez alb, paste fainoase albe). Cei complecsi vin cu un aport de fibre ceea ce le incetineste digestia si permite o eliberare treptata de energie (gen legume si fructe integrale, paste din grau integral sau grau dur, paine integrala, orez integral). Orice exces de energie se va stoca in corp sub forma de grasimi (tesut adipos) De aceea pentru o persoana fara activitate fizica intensa sau fara program de antrenament sau aflata in proces de remodelare corporala se recomanda un aport redus de carbohidrati rapizi in a doua parte a zilei. Dar nu excluderea lor.
Grasimile (lipidele) au un aport caloric de 9.3 per gram. Rolul principal este acela de a furniza energie. Multa lume se fereste de grasimi pentru ca au un aport caloric crescut comparativ cu proteinele si carbohidratii. Insa lipidele au un rol important in structura celulelor, sunt solventi si vehiculanti ai vitaminelor liposolubile, absorbtia si utilizarea vitaminelor A, D, E, F, K depinde intr-o mare masura de aportul acestora in alimentatie. Cele mai usor utilizabile de catre organism sunt sursele de grasimi vegetale. Uleiuri presate la rece neprocesate, seminte hidratate (aduc un plus de enzime atat de importante in procesul de digestie), nuci si seminte hidratate. Fac o paranteza despre slanina. O sursa „traditionala” de grasimi in bucataria romaneasca. Si inaintasii nostri aveau in meniu slanina, branza de burduf, oua, smantana. Dar aveau zile de coasa, sapa si alte activitati. Intr-o zi de coasa se cosuma pana la 7000 calorii. Intr-o zi de stat la birou poate maxim 700.
Necesitatile nutritive variaza da la un individ la altul, depinzand de varsta, corpolenta, sex, felul si intensitatea activitatii prestate, conditiile mediului ambiant. E nevoie sa se asigure un echilibru permanent intre acesti macronutrienti pentru a functiona corespunzator. In plus sa se tina cont de hidratare si odihna.
In linii mari necesarul caloric zilnic pe surse de provenienta il putem stabili dupa cum urmeaza:
Proteine 1.2-1.5 gr/kgcorp/zi
Carbohidrati 3-7 gr/kgcorp/zi
Lipide 1-2 gr/kgcorp/zi
Decat sa numarati caloriile mai bine sa tineti cont de aportul corect de macronutrienti si sa va hraniti nu sa va alimentati.
Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!
Ca o paranteza 1 gram de alcool furnizeaza 7 calorii fara prea multe substante nutritive. Asa ca se va depune, pe ici , pe colo, primprejur inima.
Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!
1 comentariu
Legume,fructe,ouă,brânză,lapte,carne,verdeturi….mancam 3 mese principale și 2 gustări,la prima gustare fructe,apă minim 2,5 l