PREPARARE
90 min
PORTII
4 portii
DIFICULTATE
medie
Cunoscut in culturile gastronomice din intreaga Europa Centrala, gulasul are o multitudine de variante: Gulas austriac, gulas unguresc in varianta sa de supa sau fel de baza, in Transilvania sub denumirea de gulas sau guias. prezent si in bucatariile din Germania, Cehia, Slovacia sau Polonia.
Originile acestuia dateaza din Evul Mediul cand pastorii maghiari pregateau acest fel de mancare, ca o mancare satioasa, la inceput folosindu-se doar carne si era gatita in cantitati mari in ceaun.
Am folosit
- pulpa de vita (carne de manzat) 850gr
- cartofi 300gr
- ceapa alba 150gr
- ardei kapia rosu 150gr
- untura de mangalita 30gr
- pasta de ardei (iute sau nu - dupa cum preferati) 50gr
- fond de vita (sau fond de legume) 1.2l
- frunze de patrunjel verde 10gr
- sare de mare 5gr
- piper proaspat macinat 5gr
- foi de dafin (3-4 bucati) 2gr
Valori nutritionale - Per portie
420kcal kcal
52 gr
15 gr
22 gr
3 gr
Preparare
-
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Pulpa de vita se taie cuburi 1 cm/1cm
Cartofii se curata, se taie cuburi 1cm/1cm si se pastreaza in apa.
Ardeiul se spala se curata si se taie cuburi.
Patrunjelul se spala, se zvanta si se toaca marunt.
Fondul se incalzeste. -
Se adauga untura de mangalita intr-un vas cu peretii grosi si se topeste.
Se adauga ceapa tocata si se soteaza 2 minute pana se inmoaie.
Se adauga carnea de vita si se caleste 5 minute amestecand din cand in cand pana isi schimba culoarea. Se adauga supa fierbinte , frunzele de dafin si se fierbe la foc mic cu capac pentru o ora.
Se adauga ardeiul capia, cartofii si pasta de ardei si se continua fierberea inca 20 minute.
Se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat .
Se adauga la final patrunjelul proaspat tocat si se incorporeaza in preparat.
Daca doriti sa faceti supa gulas adaugati dublu cantitate de fond.
Am pus intentionat in ghilimele numele preparatului pentru ca sa subliniez ca eu asa il fac, imi place mai degraba si la papricas sa folosesc ardei mult si pasta de ardei (pe care o prepar toamna in casa si o am astfel mereu la indemana) Puteti gati si cu boia, atentie cand o adaugati si cat o prajiti pentru ca riscati sa obtineti un preparat mai degraba amar, decat gustos.
Untura de mangalita ca si slanina de mangalita , spre deosebire de grasimea provenita de la alte rase de porc, nu contine colesteros si prezinta un procentaj mai mare de acizi grasi nesaturati de aproape 70%
Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!