PREPARARE
4ore
PORTII
10 portii
DIFICULTATE
medie
Am folosit
- gaturi de pasare ("tacam" de pasare) 2kg
- piept de pui 500gr
- mix de legume pentru supa (congelate) 450gr
- sare 10gr
- boabe de piper 3gr
- apa 4litri
- 2 plicuri gelatina pulbere 20gr
Preparare
-
Oasele de pasare si pieptul de pui intreg se pun la fiert in apa cu sare si boabele de piper pentru 4 ore la foc mic cu capac. Se spumeaza din cand in cand. Se strecoara apoi prin tifon pentru a se inlatura toate impuritatile. Vor rezulta aproximativ 1,5 litri supa clara. Se pastreaza 200 ml de supa intr-un bol si se raceste in vas cu gheata.
-
Se aduce supa la pragul de fierbere si se adauga legumele. Se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi se strecoara din nou. Fierbem totdeauna la foc mic, fara a da in clocot pentru ca altfel nu obtinem supa clara!
-
Pieptul de pui racit se taie cuburi si se amesteca cu legumele fierte.
In bolul cu supa rece se adauga gelatina si se amesteca cu un tel pana se topeste complet. -
Supa baza se tempereaza pana ajunge la maxim 60 grade Celsius si se incorporeaza gelatina gata diluata. Se mai adauga sare daca este necesar.
-
Intr-un vas termorezistent se adauga legumele si pieptul de pui iar peste ele se toarna aspicul caldut. Se amesteca usor pentru ca sa nu ramana bule de aer in compozitie.
-
Se lasa sa se raceasca apoi se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic la frigider.
Se serveste rece cu salata sau sos de mustar.
Azi vorbim putin despre colagen, alaturi de un preparat care ne poate ajuta cu anumite probleme de elasticitate a pielii sau articulatii intepenite.
Dar ce este colagenul?
Colagenul este o proteină dură și compusă din fibre, este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive și reprezintă o treime din numărul total al proteinelor prezente în corp. Colagenul, împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să își revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optima a întregului organism, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii.
Dupa 30 de ani productia de colagen incepe sa scada, iar acest lucru este cel mai vizibil la nivelul tegumentului (pielea este cel mai mare organ al corpului uman)
Un mod natural de a introduce colagen in organism este prin cosumul de peste sau aspicuri diverse obtinute din oase si cartilagii (care contin in mare parte colagen)
Daca gasiti undeva gheare de pasare, nu mai aveti nevoie de adaus de gelatina. Eu am folosit „tacam” de pui.
Puteti inlocui puiul cu curcanul insa fiind de asemenea o sursa mai slaba de carne va fi nevoie, si in acest caz,de un adaus de gelatina.
Sa va fie de folos!