Auzim la televizor sau la radio mesajul „Pentru sanatatea dumneavoastra consumati zilnic 5 portii de fructe si legume” eu completez de culori diferite.
Sa vedem pe scurt beneficiile culorilor curcubeului din alimentele noastre, (in special fructe si legume)
Rosu – indica prezenta vitaminelor A si C, a manganului si antioxidanti (quercitina si licopen) – prezent in tomate, ardei gras rosu, ardei kapia, ardei iuti rosii (aici mai avem si capsaicina, un bun stimulent in arderea grasimilor si un bun termoreglator), mere rosii, cartofi rosii, sfecla rosie, ridichi, grepfruit, cirese, capsuni, zmeura, pepene galben – benefice pentru sistemul imunitar, scad inflamatiile, protejeaza sanatatea cardiovasculara, ochil, par si piele, etc
Verde – prezenta vitaminei K, complexul de vit B, folati, potasiu, antioxidanti (clorofila, luteina, carotenoizi) – broccoli, varza, varza de Bruxelles, castraveti, ardei gras verde, verdeturi cu frunze verzi (spanac, varza kale,etc) pere, sparanghel, fasole verde, zucchini, avocado, kiwi, mere verzi, struguri verzi, pere – sprijina functia ficatului, producerea de celule sanatoase, scad presiunea arteriala, contribuie la sanatatea plamanilor, etc
Portocaliu/Galben – vitamina A, C, B6, potasiu, folati, antioxidanti (beta-caroten, luteina, alfa-caroten) – morcovi (consumati vara 200 ml suc de morcovi zilnic pentru un bronz mai auriu, sau folositi la plaja un ulei de morcov) , ardei gras portocaliu sau ardei gras galben, dovleac, cartofi dulci, portocale, banane, caise, pepene galben, nectarine, piersici, ananas, etc – sprijina sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular, sanatatea ochilor, pielii si a parului, cresc imunitatea, reduc inflamatiile, etc
Albastru/Mov – vitamine B, antioxidanti (flavonoide, resveratrol) – vinete, ceapa rosie, varza rosie, cartofi mov, afine, mure, prune, struguri mov – protejeaza celulele, imbunatatesc memoria, previn imbatranirea prematura (efect anti-aging), sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular
Alb – vitamina C, K, folati, potasiu, antioxidanti (alicina, quercitina) – conopida, usturoi, ciuperci, ceapa, pastarnac, telina radacina, patrunjel radacina, cartofi – scad colesterolul , sanatatea inimii, protectie celulara, sprijina sistemul imunitar, mentin sanatatea ochilor, pielii si a oaselor
La raionul de legume in piata sau la aprozar, cumparati toata varietatea de culori de fructe si legume pentru a avea curcubeul mereu la indemana. Tineti fructele si legumele la vedere ca sa va stimulati si sa va amintiti sa le consumati.
La micul dejun si la gustarea de dimineata adaugati fructe de culori diverse – pentru un plus de energie si vitamine. Ananasul si papaya se pot consuma dupa o masa „incarcata” (gen carne grasa la gratar) deoarece contin enzime (bromhelaina si respectiv papaina) care vor usura digestia.
Gatiti cat mai putin legumele, la wok sau la aburi ori le fierbeti si consumati sau refolositi lichidul in care au fiert (ciorbe, supe) (prin fierbere extractiva – la foc mic si cu putina sare si o sursa de grasime- oase – o mare parte din vitaminele hidro sau liposolubile se vor regasi in supa respectiva)
Consumati zilnic o portie de salata cu baza din frunze verzi la care adaugati o sursa de proteina la alegere (pui, peste, branza, tofu, fasole rosie, etc) si un ulei de calitate presat la rece (mai multe in articolul despre grasimi)
Asa ca ar fi minunat nu doar din punct de vedere al aspectului cat si din punct de vedere al aportului de microelemente, sa avem curcubeu in farfurie (Si de ce nu „curcubeu pe cerul gurii” daca folosim ingrediente de cea mai buna calitate si corect preparate)
Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit !
Sa va fie de folos!
1 comentariu
Foarte interesant, mulțumesc!