Cu totii ne amintim celebra sceneta, in seara de revelion, cu un cuplu invitat la masa mancand continuu
din toate bucatele dar se scuza in permanenta “noi seara nu mancam”.
Ei bine, noi seara mancam. Dar avem grija in primul rand la cantitatea alimentelor ingerate.
Cum am scris in articolul despre micul dejun si importanta acestuia, nu facem plinul rezervolui in
momentul in care punem masina in garaj. Aici ne referim la cantitate.
Dar nici nu punem apa in loc de combustibil doar ca sa facem economii. Aici ma refer la cantitatea
alimentelor.
Haideti sa vedem in cateva cuvinte, cum vad eu masa de seara.
Pe timpul noptii au loc in organism procesele de reparare si constructive de noi cellule in organism, iar
dimineata se vor elimina toate reziduurile create in timpul acestui process de innoire si transformare.
Pentru eliminare eficienta avem nevoie la masa de seara de fibre de calitate si enzime digestive, asa ca
cea mai buna alegere o reprezinta salatele generoase formate din legume verzi (spanac, varza, rucola,
salate mix) care vin si cu un plus de enzime digestive.
O buna hidratare ajuta de asemenea, ajunge ca inainte de culcare sa bem un ceai neindulcit (tei sau
lavanda sau musetel) sau un pahar de apa
Pentru procesele de reparare avem nevoie de proteine la masa de seara. Acestea au atat rol structural
(intra in componenta fiecarei cellule si tesut) cat si un rol functional intervenind in procesele metabolice
din organism.
Asa ca haideti sa alegem la fiecare masa seara o sursa de proteine:
de origine animala:
Carne slaba de pui
Carne slaba de curcan
Peste (de la macrou, sardine, pastrav sau somon)
creveti (au foarte putine grasimi) sau fructe de mare
Branza slaba de vaci, urda, telemea (are mai multe grasimi decat urda)
Albusuri de ou fierte
Carne slaba de porc (cotlet)
Muschi de vita, etc
sau de origine vegetala:
Tofu (branza de soia) reprezinta o varianta ideala de a inlocui telemeaua, vine cu mai putine grasimi
saturate (si mai putine calorii, desi nu numaram caloriile e nevoie sa tinem cont de ele)
Soia (edamame), (soia contine toti aminoacizii esentiali, asemeni carnii, este un substitut ideal)
Boabe de orice fel: fasole rosie, naut, mazare
Ciuperci
Semintele de canepa care constituie si o sursa de grasimi sanatoase
Nucile, migdalele, semintele de orice fel vin cu un aport de proteine si grasimi, limitati-va la 20 grame
pentru o portie.
Pseudocereale: quinoa, hrisca sau linte.
Combinatiile sunt nelimitate. Incercati pe cat posibil sa asigurati doar o sursa de proteina la o masa
pentru o digestie mai usoara.
Alegeti un dressing dintr-o lingura de ulei presat la rece (in, canepa, nuca, masline) si zeama de lamaie
sau iaurt cu verdeturi si putin mustar de Dijon.
Folositi sare de Himalaya pentru beneficiile suplimentare pe care aceasta le aduce, sau sare de mare,
evitati sarea iodata.
Adaugati ierburi aromatice din #cutiacumirodenii pentru un plus de valoare nutritionala si arome. Daca
le folositi uscate adaugati-le din timp in putin ulei pentru a se hidrata si a-si raspandi aromele.
La cina puteti opta pentru o ciorba de legume si carne.
Evitati pe cat posibil consumul de paste fainoase, paine, piure de cartofi la cina. Carbohidratii sunt
folositori pentru a furniza energie, in exces insa se convertesc in depozite de grasime. Ii consumam in
prima parte a zilei sau la masa de pranz.
Nu luati cina cu 3 ore mai putin de momentul in care va puneti la somn. In timpul somnului procesele
digestive incetinesc sau se opresc. Veti vedea ca astfel va treziti dimineata dornici sa mancati, nu veti
mai spune ca nu puteti manca micul dejun!
Faceti din fiecare masa un ceremonial, mestecati incet, fiti recunoscatori pentru ce aveti pe masa.
Cu drag si bucurie!