Ati vazut deja de multe ori ca folosim sintagma #apalafix. Tocmai pentru a sublinia importanta hidratarii. Corpul uman are nevoie de hrana de calitate (nutritie corespunzatoare, din punct de vedere al macro si micronutrientilor), odihna (pentru a putea desfasura procesele reparatorii si constructive) si nu in ultimul rand APA.
Apa este un mediu necesar desfasurarii tuturor proceselor biologice in organism. Are un rol structural (face parte din compozitia organelor) dar si functional (ajuta la trasmiterea informatiilor si a nutrientilor) Creierul contine 75% apa, plamanii 80%, inima 79%, sangele 83% si muschii 75%. Chiar si oasele contin 22% apa. Vreau sa acordam mare atentie hidratarii, astfel reusim sa functionam la capacitate maxima.
Voi incerca sa raspund in cele ce urmeaza la o serie de intrebari pe care le-am vazut adresate des si repetitiv in unele postari.
Cata apa bem?
Cunoastem cu totii indemnul de la tv “pentru sanatatea dumneavoastra consumati minim 2 litri de apa” Este cel corect! Pentru ca pe unele posturi auzim “pentru sanatatea dumneavoastra consumati minim 2 litri de lichide” “suntem 70% apa nu lichide” mie imi place sa zic ca suntem 70% apa nu ciorba (desi in cazul lipsei de apa organismul isi ia apa si chiar unele vitamine din supe de legume) Unii considera si sucurile carbogazoase tot lichide insa nu ajuta deloc la hidratare.
Atentie la consumul de cafea si alcool (chiar daca o bere rece ne “racoreste” in cele din urma ne deshidrateaza) ! Vom suplimenta cantitatea de apa!
Aportul zilnic necesar de apa este intre 30-40ml apa/kilogramcorp cu exceptia contraindicatiilor de ordin medical. Acest necesar se refera la consumul de apa sau ceaiuri neindulcite.
Ca supliment putem include in alimentatie legume si fructe cu un continut ridicat de apa. In plus de asta organismul primeste o doza de vitamine, saruri minerale si aminoacizi.
Iata cateva exemple:
- castravetetii 96% apa (devenit celebru in sceneta lui I.L.Caragiale, pentru o doza de bucurie va invit sa o urmariti aici: https://www.youtube.com/watch?v=fSpKDbNWmNs )
- spanac sau ardei gras 92% Atentie sa nu gatiti prea mult spanacul pentru a beneficia de toate valentele sale nutritive
- telina si ridichi 95%
- grepfruit si capsuni 90% (grepfruit-ul sprijina procesele de slabire prin stimularea ficatului, accelerarea proceselor de slabire, reducerea colesterolului)
- pepene verde 92%
- prune si afine 85%
- zmeura 87%
- broccoli 91%
- morcovi 87%
Apa plata? Apa minerala? Apa cu lamaie?
Putem consuma orice tip de apa, atata timp cat nu avem contraindicatii de natura medicala referitoare la apa minerala sau cea cu lamaie. Un pahar de apa cu lamaie sau cu gel de aloe consumat la trezire functioneaza ca un dus intern, trezeste la viata organele interne dupa cele 8 ore de somn (sau cate or fi in functie de programul individual). Eu personal alternez apa cu lamaie dimineata sau apa cu aloe (pulpa de aloe ajunge pana la nivelul intestinului subtire si curata vilozitatile intestinale, “instrumentul” prin care are loc absorbtia nutrientilor, sprijina si stimuleaza metabolismul) Il folosesc pe cel de la Laboratoarele Remedia pentru ca are un raport calitate/pret correct. il puteti comanda de aici www.laboratoareleremedia.ro folositi codul BIGK1 pentru un discount suplimentar de 10%
Cand bem apa?
Ori de cate ori ne este sete! Chiar si cand ne incearca foamea este recomandat sa bem un pahar de apa! De ce? Pentru ca de multe ori corpul ne transmite semnale pe care nu le putem traduce! Bem un pahar de apa si daca senzatia de foame persista, o sa mancam la ora potrivita! Important e sa nu sarim peste mese sau gustari!
Bem apa in timpul mesei? Dar inainte cu cate ore? Dar dupa?
Ei aici se impart parerile. Se spune ca nu este bine sa bem apa cu mai putin de 30 de minute inainte de masa pentru a nu dilua sucurile gastrice. Alte opinii spun ca e bine sa bem apa inainte de masa pt ca astfel mancam mai putin. Eu zic sa incepem masa cu o salata de cruditati si cu siguranta vom manca mai putin. Francezii incep masa cu salatele J
In timpul mesei mancam, nu bem apa.
Imediat dupa masa daca vom bea apa rece avem toate sansele sa oferim un soc termic bolului alimentar, soc care cu siguranta va ingreuna digestia. Haideti atunci sa adoptam obiceiul chinezilor care ori lasa supa la urma (ca felul doi) ori beau un ceai dupa masa. Folositi cu incredere ceai verde (Camelia Sinensis! nu ceai in cutie verde care e un laxativ), musetel, menta, ghimbir, chimen, papadie, chiar si anghinare care are rolul de a stimula productia de bila)
Va invit sa beti un pahar de apa inainte de culcare! Sau intainte de a intra la dus! Normalizeaza tensiunea arteriala si previne riscul de atac cerebral.
Apa calda sau rece? Iata un infografic preluat de pe juicing-for-health.com
Va recomand sa faceti alegeri intelepte! Le faceti pentru voi! Sa aveti corpul sanatos, mintea lucida si sufletul linistit!
Sa va fie de folos!
9 comentarii
Multumesc muuult pentru aceste informații!
Cu drag si bucurie!
Buna ziua! Eu am o mare problema de cand ma stiu si anume, nu beau apa. Nu imi este sete devat daca mananc f sarat, altfel pot sa nici nu cosum 200 ml pe zi. M.am fortat de mii de ori si imi este f greu Iar dupa o perioada revin la vechiul meu obicei de a nu bea apa….oare exista o problema de care eu aa nu stiu?
Deci ,bem apa dragilor…Multumim de informații ?
Mulțumesc frumos !
Deci când avem febra bem apa calda și punem pe frunte apa rece? La apa rece în poza la primul punct ajuta la slăbit și la ultimul punct solidifica grăsimile….Eu știu ca sunt cam înceată la cap, dar chestiunile acelea din poza sunt de neînțeles.
Mulțumesc frumos
Mulțumesc mult pentru ajutor
Ma simt mult mai bine cand beau apa undeva intre 1,5-2 l pe zi,ideea e ca am zile sau poate saptamani cand nu fac asta,iar apoi imi ia zile întregi sa ma obisnuiesc iar….